Geraniumhuis (werktitel)

De Pelargonium, in de Nederlandse volksmond bekend als Geranium, wordt gebruikt ter opluistering van tuinen en gevels in heel Europa. De Gemeente Rotterdam gebruikte de Geranium de laatste jaren in bloembakken, die elk voorjaar weer door Gemeentewerken door de hele stad worden geplaatst.

Ondanks zijn ogenschijnlijke Hollandse verschijning komt de Geranium (Pelargonium) oorspronkelijk uit Zuid Afrika. De wilde Pelargoniums, waaruit de bekende en nu volop verkrijgbare soorten zijn gekweekt, zijn in de 17e eeuw met boten uit Zuid Afrika naar onder andere de botanische tuinen van de universiteiten van Leiden en Amsterdam verscheept.

In de botanische tuin, gelegen aan het Afrikaanderplein in Rotterdam Zuid worden voor verschillende planten de benodigde minihabitats gemaakt, bijvoorbeeld een zandbak voor planten die op een zanderige ondergrond groeien en een stapel puin waar planten op groeien die van steenachtige ondergrond houden.

Het huisje van het onderhoudsteam, bij de ingang van de botanische tuin, kun je zien als de 'natuurlijke habitat' voor de Geranium (Pelargonium). De bedoeling is om het hele huisje te voorzien van een laag Pelargoniums. De archetypische vorm van het huis wordt zo een organisch geheel met wat voor huiselijk, statisch en misschien zelf saaiheid staat: de Geranium. Het Geraniumhuis maakt een visuele en inhoudelijke verbinding tussen het strak vormgegeven en ordentelijke park en de wilde botanische tuin.

Door de Zuid-Afrikaanse ‘roots’ van de Geranium wordt een link gelegd tussen de Afrikaanderwijk, met haar straatnamen afgeleid van Zuid-Afrikaanse steden en kopstukken uit de Boerenoorlog, en het land van herkomst van deze voor de meeste mensen typisch Hollandse plant. Het kleine, archetypische huisje is zo’n markante verschijning binnen de bebouwing van deze wijk dat het wel een pioniershut lijkt te zijn die uit een tijd stamt voordat deze wijk werd gebouwd en heel Zuid nog uit weilanden bestond.